Velkommen til Julehuset, Taras Juleblogg.

Her vil jeg samle julestemning og tradisjoner, litt oppskrifter på mat og kaker og godteri, og førjulskos.

lørdag 1. november 2025

Lammerull og annen julemat.

Ja, eller fårerull som jeg egentlig kaller det.

Hvert år i oktober finner jeg frem de gamle oppskriftene når jeg får i hus årets slakt. Det er slett ikke store mengder. Jeg kjøper et halvt lam, men det er nok til at julestemningen begynner å snike seg på.

En fåresvange, forberedelse til å lage lammerull
Fra barndommen husker jeg denne dagen godt, da foreldrene mine fikk hjem slaktet av to lam. Ett til jul og ett til resten av året.

Nå er det pappa som tar seg av ribbe og lår som skal tørkes til pinnekjøtt og fenalår. Vi har ikke et tørt og luftig nok sted til å henge kjøttet til tørk, og det irriterer meg litt hvert år. En dag skal jeg finne en løsning på det.

Jeg får bogen utbeinet, og den rulles, surres, saltes og tørkes sammen med pinnekjøttet. I julen skjærer jeg den i skiver og damper den sammen med pinnekjøttet. Mer kjøtt og færre pinner, akkurat slik jeg liker det.

Men så var det altså lammerullen da.

Jeg har skrevet ganske grundig om prosessen før, så det er ingen grunn til å gjenta alt i detalj. Det er samme fremgangsmåte hvert år.

Også i år endte jeg med en litt mindre rull enn planlagt, men det gjør nok ingenting. Jeg skal lage syltaflesk også, og i julen spiser familien mest fenalår. Spikkekjøtt er favoritten.


Men jeg klarer ikke la være å lage lammerull likevel. Det hører med til forberedelsene, og bare lukten på kjøkkenet minner meg om at julen nærmer seg.

Du trenger forresten ikke bestille et halvt lam fra slakter eller gård for å lage lammerull. Mange dagligvarebutikker og kjøttbutikker har råvarer i frysedisken som passer perfekt til en smakfull lammerull. Se etter slagside, som svangen ofte kalles, eller sjekk Gilde sin ferdige "råstoff til lammerull". Mange poser kommer også med krydderblanding, hvis du ikke vil blande selv. Dette gjør det enkelt å prøve, selv om du ikke har tilgang til et helt lam.

For de som vil følge prosessen steg for steg, kan du sjekke mitt gamle innlegg Hjemmelaget fårerull, der jeg viser hvordan jeg lager fårerull hvert år. Og ta gjerne kontakt om du lurer på noe.

Følg meg gjerne på Instagram for flere juleforberedelser, mat og små tips.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar