Velkommen til Julehuset, Taras Juleblogg.

Her vil jeg samle julestemning og tradisjoner, litt oppskrifter på mat og kaker og godteri, og førjulskos.

søndag 5. oktober 2025

Julefølelsen som kommer snikende (men ikke helt enda)

Høsten er skikkelig i gang nå. Mørket kommer tidlig, dagene er kortere, og jeg kjenner at kroppen automatisk søker ro og varme. Det er fortsatt høst hjemme hos oss, men tankene mine begynner så smått å trekke mot jul – ikke med pynt og glitter, men med små forberedelser som gjør desember enklere og mer koselig. Denne helgen markerer inngangen til høstferien i vår del av landet, og selv om vi voksne jobber er tempoet roligere når alle fritidsaktivitetene tar en pause. Dessuten skal vi ta noen fridager og en liten tur i slutten av neste uke. 

Ikke tid for julehus ennå

Jeg driver ikke med “tidlig jul” hjemme. Det er altfor tidlig for det. I oktober er det fortsatt høst i huset, inne og ute, og jeg synes det skal få være sånn. Likevel kan jeg godt begynne å tenke smått: hva skal jeg ha klart når vi nærmer oss desember, slik at vi unngår stress?

For meg handler juleforberedelsene tidlig på året om planlegging og små grep. Små ting som å sjekke hva vi har av gavepapir, bånd, pakkelapper og småpynt. Det gjør at jeg kan nyte desember for det det er ment å være: tid sammen med familien, kos, matlaging og ro.

Og å klargjøre huset. Ikke pynte det enda, men rydde og vaske så det er klart til å pyntes. Det er jobben. Pyntingen er kosen.  

Lam og forberedelser til lammerull

Årets (halve) lam er bestilt, og jeg vet ikke helt når det kommer. Kanskje dukker det opp mens vi er bortreist på høstferie – typisk, men ikke noe å gjøre med det. Vi har som vanlig bestilt sammen med mine foreldre og min bror, så da tar de seg av det som skal saltes og tørkes, også fryser de sikkert det andre til vi kommer hjem. Det ordner seg.  

Det viktigste er at jeg vet det snart blir tid for å lage lammerull, og jeg gleder meg til prosessen. Det er en del av forberedelsene som gir forventning og glede, uten å føles stressende. Det lukter godt når jeg tar frem den krydderboksen. Og den beste delen av å lage lammerull er å smake på den for å se om den er passe salt :) Jeg har skrevet om denne prosessen før og det kommer nok et innlegg og bilder fra årets prosess når jeg kommer så langt. Jeg liker å ta vare på gamle tradisjoner, så å få tørket fenalår og pinnekjøtt og lage lammerull og senere syltaflesk (sylte) er noe av det jeg vil ta vare på. Selv om dessverre så tørkes lår og pinnekjøtt (og en utbeinet bog surret sammen, som vi skjærer i skiver og damper med pinnekjøttet, magrere og godt) hjemme hos mine foreldre fortsatt. Vi har ikke klart å få til en egnet tørkeplass, beskyttet mot regn og samtidig nok lufting og gjennomtrekk. Det ble for fuktig der vi prøvde, så vi får tenke videre på den problemstillingen.  Jeg er jo heldig som får det tørket hos mine foreldre da, for all del. Men de blir ikke yngre. 

Mens vi venter, kan jeg gjøre småting som å rydde i fryseren, sjekke krydder, og kanskje notere ned noen tanker om hvor stor lammerullen skal bli i år. Det avhenger litt av hvor mange andre pålegg jeg skal lage og kjøpe til jul, for det er grenser for hvor mye vi spiser. Ungene spiser nesten bare fenalår uansett ;)  Det er en liten aktivitet som gir ro i sjelen – og gjør at jeg kan fokusere på selve kosetidene når vi lager den senere.

Førjul uten stress

I år har jeg et mål: å slippe stresset i desember. Jeg vil at juleforberedelsene skal være koselige, ikke overveldende. Derfor begynner jeg i den enden som virkelig betyr noe – å få kontroll på småting som legger grunnlaget for hyggelige dager: oversikt over mat, gaver og små prosjekter som lammerullen. Og huset.

Det er disse små grepene som gjør hele forskjellen. Når grunnlaget er på plass, blir resten bare hyggelig – kakao, lys, julemusikk og samvær med familien.

Så – er jeg i gang?

Tja. Litt. Ikke med pynt, men med alt som leder frem mot jul på en måte som føles rolig og koselig. Jeg holder fokus på lam og små forberedelser akkurat nå, og lar resten vente litt til. 

Når tiden er inne, vil lammerull-innlegget følge, men frem til da kan jeg bare nyte høstlige kvelder, varm drikke, pledd og små gleder som forbereder oss på en fin desember.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar